ADIYAMANLILAR VAKFI '’YERLİ VE MİLLİ DÜŞÜNCE PANEL’İNİN’’ ÜÇÜNCÜSÜNÜ ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİNDE GERÇEKLEŞTİRDİ

.

Kuruluşundan bu yana geleneksel olarak her yıl düzenlediği panellerle hem ülkeyi hem de Adıyaman’ı ilgilendiren konuları, kendi alanlarında birbirinden değerli bilim adamlarıyla masaya yatıran Adıyamanlılar Vakfı, en son  “Yerli ve Milli Düşünce Paneli”ni Adıyaman’da gerçekleştirdi.
Adıyaman Üniversitesi Rektörlük Konferans salonunda düzenlenen ve oturum başkanlığını 
Adıyamanlılar Vakfı Kurucu Üyesi ve bir önceki başkanı Ömer Özkartal yaptığı panele konuşmacı olarak, TAGEM Genel Müdürü Hüseyin Gazi Kaya, MEB strateji geliştirme Daire Başkanı Mehmet Baki Öztürk, Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Adıyaman Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Nazif Çetin katıldı.

Yoğun bir katılımla gerçekleştirilen panele Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Ramazan Aksoy, Adıyamanlılar Vakfı Kurucu Genel Sekreteri ve Mütevelli Heyeti Üyesi Mahmut Göksu, Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan, Besni Belediye Başkanı İbrahim Öztürk, mütevelli heyeti üyeleri, yönetim kurulu üyeleri, Adıyaman şubesi yönetim kurulu üyeleri, komisyon başkanları, STK, dernek ve vakıf temsilcileri, bürokratlar, vakfın gönüldaşları ile bursiyerler katıldı.


Panelde konuşan Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Ramazan Aksoy Adıyamanlılar Vakfı'nın amacının öğrencilere yardım etmek oluğunu söyledi.

Kendi alanlarında yetkin isimleri "Yerli ve Milli Düşünce Paneli"nde bir araya getirdiklerini vurgulayan 
Aksoy, “Vakıf genel başkanı panelistlerimiz var . Milli ve Yerli düşünce anlatacaklar.  Başka ne anlatılması lazım. Şuan Vakıf nerdeydi nereye geldi. 1996 senesinden biz muhacirler olarak İstanbul’da Adıyamanlılar bir araya gelerek bir vakıf kurduk. Vakfın amacı şu gördüğümüz gençleri İstanbul’a gelenlere nasıl yardımcı oluruz diye o inançla kurduk. O sene 12 arkadaş 12 burs verebildik. Ama o zaman 100 metre karelik bir Aksaray semtinde bir apartman dairesinde hizmetlere başladık. Çok şükür Adıyamanlılar vakfı büyüdü. Şuan da o 100 metre karelik bir alan İstanbul bağcılar Göztepe mahallesinden 4 bin 200 metre kare bir alandan o da yetmedi bir kat daha üstüne atıyoruz. 5 bin metre karelik bir alanda faaliyet yapıyoruz. 12 bursu verdiğimiz ilk sene öğrencimize hamd ediyorum şükrediyorum. Şuan da bin 300 öğrencimize bu sene burs verdik. Şimdi hedefimiz bir Adıyamanlılar Vakfı olarak bir Üniversite yapmaktır” ifadelerini kullandı.

Adıyamanlılar Vakfı Kurucu Genel Sekreteri ve Mütevelli Heyeti Üyesi Mahmut Göksu, bursiyerlere seslenerek, “Yerli ve Milli duruş önemli bir başlık. Özellikle 15 temmuz bu FETÖ kalkışmasından sonra yerli ve milli kavramı çok daha yüreğimize işledi. Niye beynini ve gönlünü satan insanların ülkesine nasıl ihanet ettiğini o gece millete çok açılar yaşatarak hepimiz görmüş olduk. Öncelikle insanımızın yerli ve milli ülkesini sevecek Türkiye varsa biz varız diyecek. Ülkesinin kalkınması için gece gündüz demeden gayret sarf edecektir. Bundan dolayı biz öğrencilerimize milli duruşu milli ve yerli düşünceyi mutlaka anlatmamız. Bu iletişim kurmamız  onları bu ülke vatandaşı olarak önce doğduğumuz topraklara vefa borcunu gereği olduğunu anlatmamız gereğinden hareketle bu panel başlığı ortaya çıkmış oldu” açıklaması yaptı.

Adıyamanlılar Vakfı Kurucu Üyesi ve bir önceki başkanı Ömer Özkartal ise şunları söyledi:
“Konuşmak güzel ama as olan nedir. İcraat yapmak. Fiili olarak bildiğimizi konuşmak. Konuştuğumuzu yapmaktır. Bu işler insana onur verir. Ve özgüven verir. Bana göre Adıyamanlılar vakfı bu arada hem yerli hem milli hem de konuştuğunu yapan icraata döken bir vakıftır. Ben bütün mensuplarına emeği geçen herkesi kutluyorum.” 
Yapılan açıklamanın ardından Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, panelde kültür hakkında açıklamalarda bulundu.
Daha sonra sırasıyla konuşmacılar sunumlarını gerçekleştirdi.

Panelde kültür başlığı adı altında konuşan Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, sömürü düzeninin bizlere dayatma istediği kural ve yöntemleri bir kenara bırakıp toplumun yerli ve milli olması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Gönüllü,“Kültür eğitimin uygulandığı alanlarda oluşmuş olgulardır. Kültürümüz bizler için vazgeçilmez değerler topluluğudur. Bunlardan vazgeçemeyiz. Kültür deyince hedefimiz batıyı örnek almak olmamalıdır. Günümüze baktığımızda maalesef bir yozlaşma söz konusu. İlim, irfan, bilim ve hikmetten uzaklaşma görüyoruz. Oysa ki bizler toplum olarak değişim ve gelişime hazır olup batının bizlere dayattığı şeyleri kabullenmemeliyiz. Biz Adıyaman Üniversitesi olarak bu konuda çalışmalar yaptık. Öncelikle ahilik ve meslek etiği adı altında bir ders koyduk kültürümüzü unutmamak için. Bunun yanı sıra Eğitim Fakültemizde Değerler Eğitimi dersi yoktu. Biz üç sene önce bu dersi de koyduk. Sosyoloji Bölümünde hocalarımız İbn-i Haldun’u anlatıyor. Bunun yanında İslam Sosyolojisi dersini de getirmeyi planlıyoruz. Kainat ilmi derslerimiz devam ediyor. Amacımız kültürünü unutmayan, yerli ve milli düşünceye hakim, vatanına milletine bağlı bir nesil yetiştirmektir” şeklinde konuştu


Panelde tarım başlığı altında söz alan Tarımsal Araştırmalar ve Politikaları (TAGEM) Genel Müdürü Hüseyin Gazi Kaya da yerli ve millim olmanın önemine değinerek, kendi çiftçisiyle, kendi topraklarında, kendi tohumuyla üretip kendine yeten bir Türkiye hayal ettiklerini söyledi
 Adıyaman Üniversitesi İktisadi ve idari Bilimler Fakültesinde görevli Dr. Öğretim Üyesi Nazif Çetin, küreselleşme ve ekonomi politikalarından bahsederek, yerli ve milli sermayenin bir dönem anlamını yitirme noktasına geldiğinin altını çizerek, bugün tükettiğimiz ürünlerin yabancı patentli olduğuna dikkati çekti.
Çetin şöyle devam etti: “Biz yatırım değil yastık altı yapıyoruz. Atılım yapmaya cesaret edemediğimiz için yıllarca dışarıya bağımlı kaldık. Biz zamanında üretmemize rağmen Alman ve İngiliz bize ‘Siz üretmeyin biz üretip size daha ucuza satarız’ dediği için üretmekten vazgeçtik. Biz sanayi devrimi ile milli ve yerli sermayeden vazgeçerken 1839’da çökmüş, 1856’da borçlanmaya başlamış bir ülke olduk. İşte milli ve yerli olmaktan uzak olmak büyümekten ve gelişmekten de uzak olmak demektir. Milli ve yerli olmalıyız” dedi. 

Panel sonunda panelistler misafirlerin yönelttiği sorulara cevap verirken, panelistlere Adıyamanlılar Vakfı Yönetim Kurulu tarafından birer plaket takdim edildi.

..

 

Resim Galeri

Son Eklenenler