BAYHAN PROF. DR. FUAT SEZGİN İSLAM BİLİM TARİHİ ARAŞTIRMALARI VAKFI MÜTEVELLİ HEYET ÜYELİĞİNE SEÇİLDİ

Dünyaca ünlü İslam Bilimleri Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin adına kurulan Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı'nın kongresinde vakfın Yönetim Kurulu Başkanlığı'na ikinci kez Ethem Sancak getirilirken, İBB Başkan Danışmanı ve Adıyamanlılar Vakfı Onursal Başkanı Nevzat Bayhan Mütevelli üyeliğine seçildi.

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı'nın kongresi Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İBB Başkanı Kadir Topbaş, Prof Dr. Fuat Sezginin de katılımıyla İstanbul Gülhane Park’ındaki merkezinde yapıldı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, İstanbul Gülhane Parkı'nda yer alan İstanbul Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne sahip çıkmak; bununla birlikte Prof Dr. Fuat Sezgin'in olağanüstü çalışmalarıyla ortaya çıkarılmış binlerce kitap, belge ve bilgiyi ülkemize kazandırmak, bu yolda yapılacak tüm çalışmalara inancımızın ve geleneğimizin vaaz ettiği kriterler içinde yardımcı olmak amacıyla 2010 yılında kuruldu.

Vakfın kurucuları arasında Prof. Dr. Sezgin’in eşi Ursula Elisabeth Sezgin ile Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Eski Kamu Güvenliği Müsteşarı Mardin Milletvekili Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Şekib Avdagiç, Ethem Sancak, Cevdet Akçalı, Şükrettin Güldütuna, Nurten Yıldırım, Sabri Orman, Faruk Sezgin, Şaban Gülbahar, Osman Nuri Öztürk, Hakan Altınay, Talat Çiftçi, Erhan Türkoğlu, Ülkü Solmazel Saygılı, Kudret Fikirli, Mehmet Emin Özcan, Hasan Engin Tuncer, Sefer Turan, Ahmet Selim Köroğlu, Sedat Deniz Sezgin, Mecit Çetinkaya yer alıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve işadamı Ethem Sancak’ın önerisiyle Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı'nın Mütevelli Heyeti üyeliğine seçilen İBB Başkan Danışmanı Nevzat Bayhan: “Hayatını ve ömrünü İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi’ne adamış Sayın Prof. Dr. Fuat Sezgin Hoca’nın yarınlara mirası olan İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi'ne sahip çıkmak; bununla birlikte Prof Dr. Fuat Sezgin'in durmak yorulmak bilmeyen enerjisiyle ortaya çıkardığı binlerce kitap, belge ve bilgiyi ülkemize kazandırmak için çaba serfetmek, çaba sarf edenler ile birlikte olmayı vazife görüyorum ve şahsımın da Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı mütevelli üyeliğine uygun görülmesi benim için bir onur olmuştur.”dedi.

Vakfın görevleri ise: İslam bilim ve teknolojisinin tarihsel zenginliğini ve birikimini geniş kitlelere tanıtmak amacıyla her türlü araştırma, eğitim ve yayın faaliyetinde bulunmak, İslam bilimler tarihi konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde etkinlikler, toplantılar, paneller, konferanslar, seminerler, çalıştaylar, anma günleri düzenlemek, İstanbul’da Uluslararası Bilimler Tarihi Araştırma Merkezi ve bir ihtisas kütüphanesi kurmak ve bunları geliştirmek, İstanbul İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi’nin sürekli gelişimini desteklemek; müzenin Türkiye içinde ve dışında tanıtımını sağlamak; Türkiye içinde ve dışında benzer müzelerin kurulmasına katkıda bulunmak, İslam bilimler tarihinin başarılarının daha iyi tanınması ve anlaşılmasına yönelik işbirliği projeleri geliştirmek ve desteklemektir.

Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfının Kurumsal Yapı ise; Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu, Denetim Kurulu’ndan oluşmaktadır.