Bayhan; Kültürümüzü güçlendirerek özenilebiliriz…

Karabük Üniversitesi’nin düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü ve Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Nevzat Bayhan, “Toplum ve Kültür” konulu vermiş olduğu konferansta “Kültürü güçlendirerek özenilir, özlenilir bir şekilde de özgünleştirmeliyiz” dedi.  

Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansa özelikle üniversite öğrencilerin ilgisi büyük oldu. Safranbolu Belediye Başkanı Dr. Necdet Aksoy, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı ve birçok davetli katıldı.  
            Dünyaca ünlü Edebiyatçı ve Şairlerin “Kültür” kavramı ile ilgili sözlerinden alıntı yaparak konuşmasına başlayan Bayhan, “Kültürün tanımına baktığımızda; Tylor: “Bilgi, inanç, sanat, ahlâk, hukuk, örf ve adetlerden ve insanın toplumun bir üyesi olarak elde ettiği bütün yeteneklerden oluşmuş bütüne kültür denilir” der, R. Linton: “Bir topluma ait tüm hayat biçimine kültür denilir” der, Z.Gökalp ise “Kültür (Hars) halkın ananelerinden, eğilimlerinden, örflerinden, sözlü ve yazılı edebiyatından, estetik ve iktisadi ürünlerinden oluşur” diyerek tanımladı.
 “Kültür bir arada yaşama sanatıdır diyen” Kültür A.Ş Genel Müdürü ve Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Bayhan, “Kültür aynı zamanda bir gökkuşağı gibidir, bir kilim gibidir. Her rengi bir güzelliği, her nakışı ve her ilmeği bir başka güzelliği oluşturur. Bütün renkleri içinde barındırmasına rağmen kimse, “Ben gökkuşağını sevmiyorum” demez. Çünkü o renklerle gökkuşağı gökkuşağıdır. O renklerin biri eksik olduğunda o gökkuşağın manası kalmaz olmaz” diyerek konuya açıklık getirdi.
Bayhan, geçmiş ile bağların birer ikişer atıldığı ve kadim düşlerin yerini günübirlik hülyalara bıraktığı bir zaman diliminin buyurgan, içi boş ve zamansız, yersiz, koşuşturmalarına şahit oluyoruz bugün… Her nevzuhuru yaraya merhem zannedip, tiryak bildiklerimizin ağusu ile zehirlendiğimiz günlerin takvimdeki ağırlığını gün be gün hissediyoruz. Bir zamanlar kalaylı bakır kaplarımız vardı; sonra alüminyum, ardından naylon çıktı ve biz her daim bir öncekini bir sonrakine tahvil ederek “yeni”lendik!... Kültürünü değiştirip, özünden uzaklaştırarak; kimliksiz, renksiz, zevksiz, estetik ve etikten uzak kılmak yerine; canlandırıp, güçlendirerek, özenilir, özlenilir bir şekilde özgünleştirip, küresel arenada güçlü bir hale getirerek hak ettiği noktaya yükseltmek en onurlu şeydir” dedi.
Sempozyum sonrasında günün anısı olarak Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı tarafından Bayhan’a bir plaket takdim etti. Daha sonra Karabük Üniversitesi Kampüsünde hatıra ormanında kendi adına bir de ağaç diken Bayhan, böylece “benimde artık dünyada bir dikili ağacım var. Çok mutlu oldum. Rektörüme çok teşekkür ediyorum” diyerek teşekkür etti.
 

Son Eklenenler