Bayhan: “Türk Kültürü Dünyaya Model Olmalıdır”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü ve Adıyamanlılar Vakfı Kurucu Başkanı Nevzat Bayhan, Türk kültürünün hoşgörü geleneğinin dünyaya model olması gerektiğini söyledi.

''Okumayı Seviyoruz'' projesi kapsamında İsveç'e giderek İsveç Yabancı Gazeteciler Derneğinde ''Kültürel Entegrasyon'' konulu bir konuşma yapan Bayhan, Kültürel entegrasyonun asimilasyona dönmemesi gerektiğini kaydederek, dünyada yaşanan çatışmalara çözüm için Türkiye'nin örnek alınması gerektiğini vurguladı.

Bayhan, ''Türk kültürünün hoşgörü geleneği dünyaya model olmalıdır. Biz insanı insan olduğu için seven bir milletiz. İnsanlık noktasında herkes eşittir. İstanbul, Mardin ve Hatay'da aynı bahçe içerisinde cami, kilise ve sinagogun yer aldığını kaydeden Bayhan, birlikte yaşama geleneğinin en güzel ve en güncel örneklerini Türkiye'de bulmanın mümkün olduğunu” dile getirdi.

Derneğin Başkan Yardımcısı İtalyan gazeteci Franco Malunari'nin Kıbrıs ve Filistin sorunlarına ilişkin sorular yönelttiği Bayhan, Kıbrıs'ta haksız bir rekabetin oluştuğunu söyledi. Bayhan, ''Kıbrıs ikiye bölündü. AB, güneyi içine aldı, kuzeyi dışladı. Annan planı oylamaya sunulduğunda Türk tarafı kabul etti, Rum tarafı kabul etmedi. Burada aslında kabul etmeyenin cezalandırılması, kabul edenin iltifat görmesi gerekiyordu” şeklinde konuştu.

Kıbrıs konusunda yaşanan haksızlıklara rağmen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, ''Türkiye'nin komşuları ve diğer dünya ülkeleriyle sıfır problemli bir politika'' izlediğine dikkati çekti.

Kıbrıs ve Filistin'deki sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini kaydeden Bayhan, ''İster Rum olsun ister Türk, her iki tarafın da insanca yaşamaya hakkı var. Aynı şey Filistin sorunu için de geçerli. Kıbrıs probleminde Annan hakemdi. Karşı taraf kabul etseydi, problem şimdi çözülmüş olacaktı. Fakat Filistin'deki problem için dünyanın bütün ülkeleri İsrail'e hakem önermesine karşın İsrail bunu kabul etmiyor. Filistin halkının insani ihtiyaçlarını gidermesine bile engel oluyor. Hepimiz, hem Kıbrıs'taki hem de Filistin'deki sorunun en kısa sürede çözülmesi taraftarıyız'' diye konuştu.

Bayhan, dünya toplumlarının uzun yıllar Huntington'un ''Medeniyetler Çatışması'' teziyle bir tedirginlik yaşadığını belirterek, şöyle devam etti:

''Bu tez, insanların bir müddet sonra birbirleriyle kültür çatışması yaşayacağını savunuyordu. Dünyada birçok toplum buna inandırıldı. Ancak Başbakanımız Erdoğan ve İspanya Başbakanı Zapatero'nun başkanlık ettiği Medeniyetler İttifakı, bu yanlış inanışa son vererek, farklılıkları zenginlik kabul edip birlikte barış içerisinde yaşanabileceğini tüm dünyaya gösterdi. Bizim medeniyetimiz gökkuşağı medeniyetidir ve hiçbir gökkuşağı tek renkten oluşmaz. Bu dünyada da böyle olmalı. Medeniyetler, farklı renklerden insanların bir araya gelmesi, kardeşçe yaşamasıyla baki kalacak.''