Sahabe Kabri Külliye Projesi nin İlk Harcı Miniatürk te Atıldı

Türkiye’de Eyüb el-Ensari Hazretleri’nden sonra yeri kesin olarak bilinen iki sahabeden biri olan Adıyaman’daki Safvan bin Muattal Hazretleri sahabe kabri külliye projesi yapımı büyük bir katılımla başladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi KİPTAŞ A.Ş. tarafından hazırlanan sahabe kabri külliye projesinin ilk harcı İstanbul’da Miniatürk’te düzenlenen tanıtım ve katkı gece-siyle atıldı.

Türkiye Diyanet Vakfı ve Adıyamanlılar Vakfı işbirliğince düzenlenen program Kur’ân-ı Kerîm’in okunmasıyla başladı. Ardından Türkiye Diyanet Vakfı tarafından ha-zırlanan sahabe kabriyle ilgili on yedi dakikalık tanıtım CD’si izlettirildi.

Adıyamanlılar Vakfı Onursal Başkanı ve Gazeteci-Yazar Nevzat Bayhan’ın sunu-culuk yaptığı programın açılış konuşmasını yapan Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Ömer Özkartal, böylesi devasa bir projenin tamamlanmasıyla Adıyaman’ın inanç turizmi açı-sından çok farklı bir konuma geleceğini söyledi.

Özkartal, “Adıyaman’ın Türkiye’nin en huzurlu ve güvenilir illerinin başında yer alması, Adıyamanlılar olarak hepimiz için onur vericidir. Bu projeyle beraber Adıyaman’ımız, peygamberler şehri Şanlıurfa ve sahabeler şehri Diyarbakır ile birlikte bölgede büyük bir potansiyel oluşturacaktır” dedi.

Sahabe kabri külliye projesinin yapımında önemli rol oynayan Türkiye Diyanet Vakfı 2. Başkanı Mazhar Bilgin ise, Safvan bin Muattal Hazretleri külliye projesinin sadece Samsat’ın veya Adıyaman’ın değil, bütün dünya ve İslâm âlemini yakından ilgi-lendiren bir proje olduğunu söyledi.

Bilgin, “Her tarafı mânevî dinamitlerle dolu Adıyaman ilimizde böylesi kalı-cı bir hizmet bırakmanın sevincini yaşıyoruz. Adıyaman’da yaklaşık kırk yıl süre ile Müslümanların sancaktarlığını yaparak bu topraklarda şehit düşen Safvan bin Muattal Hazretleri’nin külliye projesinin ilk harcını İstanbul’da Eyüp Sultan Hazretleri’nin makāmına yakın bir yerde “Bismillah” diyerek başlatmanın onurunu ve kıvanıcını yaşıyoruz. Bu mânevî atmosferle birlikte bu yıl Eylül veya Ekim ayları içerisinde projenin ilk harcını dökmüş olacağız, İnşâallah. Projemizin Sayın Cumhurbaşkanımızın, Başbakanımızın ve diğer bakanlarımızın desteği ile yakın bir zamanda tamamlanacağına inanıyorum” diyerek projenin yapımında emeği geçen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş ve KİPTAŞ A.Ş. Genel Müdürü İsmet Yıldırım başta olmak üzere katkısı olan herkese teşekkür etti.

AK Parti Merkez Teşkilat Başkan Yardımcısı Mahmut Göksu ise Türkiye Diyanet Vakfı ve Adıyamanlılar Vakfı işbirliği ile yapılan ‘Sahabe Kabri Külliye Projesi’ni üç ayrı etaba ayırdıklarını ve ilk etabın cami yapımıyla başlayacaklarını kay-detti.

Göksu, “Eyüb Sultan Hazretleri’nin makāmının bulunduğu mânevî atmosferi de arkamıza alıp Eyüb Sultan ile Safvan bin Muattal Hazretleri arasında gönül köprüsünü kurarak projemizin ilk harcını bugün burada atıyoruz. İstanbul’dan sonra gerek Adıyaman’da yaşayan ve gerekse de Türkiye genelindeki Adıya-manlıların yoğun olarak yaşadığı kentler olan Ankara, Bursa, İzmir, Adana, Mersin, Malatya, Antalya, Alanya ve Gaziantep gibi illerde de sivil toplum kuruluşlarımızın destekleriyle projemiz yapılacaktır. Bu toplantıya sadece İstan-bul’daki işadamları davet edildi. Bu yemekli toplantının düzenlenmesinde büyük emeği geçen Eyüp Belediye Başkanımız Sayın İsmail Kavuncu’ya, projenin hazırlanmasında önemli ölçüde katkısı olan Türkiye Diyanet Vakfı’na, İstanbul Büyükşehir Belediyesine, KİPTAŞ A.Ş.’ye,  milletvekillerimize, bürokratlarımıza ve basınımıza şükranlarımızı sunuyoruz” şeklinde konuştu.

Geceye katılan AK Parti Grup Başkan Vekili ve Adıyaman milletvekillerinden Ahmet Aydın, Murtaza Yetiş, Bağcılar Kaymakamı Veysel Yurdakul, Adıyaman Belediye Başkanı M. Necip Büyükaslan, Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Esenler Belediye Başkanı M. Tevfik Göksu, Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Samsat Belediye Başkanı Yusuf Fırat, İBB KİPTAŞ Genel Müdürü İsmet Yıldırım, Prof. Dr. Mahmut Kaya, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran, Diyanet İşleri eski Başkan Yardımcısı Necmettin Nursaçan, Vakfın Onursal Başkanı ve Gazeteci-Yazar Nevzat Bayhan, ATSO Başkanı Mustafa Uslu da birer selamlama konuşması yaparak bu önemli projenin hayata geçirilmesi hususunda elinden gelen gayreti göstereceklerini söylediler.

Geceye aynı zamanda Adıyaman eski milletvekillerinden Şevket Gürsoy, Meh-met Özyol, Mahmut Nedim Bilgiç, F. Hüsrev Kutlu, Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Sabri Orman, çok sayıda işadamı, bürokrat, sivil toplum kuruluşları başkanları ve basın mensupları katıldı.

Haber: Abdulkerim SONKAYA - Süleyman ALPAYDIN