Esenler'de Adıyamanlıların Çiğköfte Bayramı

Esenler Belediyesi, bir ilke imza atarak, Adıyamanlılar Derneği ile birlikte Dörtyol Meydanı’nda bayram havasında Çiğköfte Festivali düzenledi.

Renkli görüntülere sahne olan festivalde, dev tepsilerde yoğrulan 5 ton çiğköfte vatandaşlara ikram edildi. Lavaşlara sarılı 100 bin çiğköfte, 2 saatte tükendi.

Adıyaman türküleri ile başlayan festivale; Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Ak Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi Yıldız Konan Süslü, AK Parti Esenler İlçe Başkanı Umut Özkan, Adıyamanlılar Dernekler Federasyonu Başkanı Nevzat Bayhan, Adıyamanlılar Vakfı Başkanı Ömer Özkartal, Belediye Başkan Yardımcıları Ömer Çetinkaya ve Aydın Polat, Esenler Belediyesi Genel Koordinatörü Mehmet Çelik, Esenler Adıyamanlılar Derneği Başkanı Hüseyin Sevinçtekin, Çiğder (Çiğköfte Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aybak, çok sayıda Adıyamanlı STK başkanları, Belediye Meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Adıyaman Halkoyunları ekibi gösterisinin ardından ilk konuşmayı Esenler Adıyamanlılar Derneği Başkanı Hüseyin Sevinçtekin yaptı. Esenler halkının festivallere yabancı olmadığını belirten Sevinçtekin, Dörtyol Meydanı'nın bugüne kadar çok sayıda festivale ev sahipliği yaptığını söyledi. Esenler Belediyesi'nin festivale çok büyük katkıları olduğunu belirten Sevinçtekin, bugüne kadar yaptığı hizmetlerden dolayı Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu'ya teşekkür ederek, bu önemli organizasyona olan katkılarından dolayı derneğin yönetim kurulu adına teşekkür plaketi takdim etti.

ÇİĞKÖFTE BİR MEDENİYET DEĞERİ

Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ise; Esenler Belediyesi olarak çok sayıda festivale ev sahipliği yaptıklarını belirterek İstanbul'un birçok ilçesine model olduklarını söyledi. Türkiye'de bir ilke imza attıklarını da söyleyen Göksu, çiğköftenin hem tarihi, hem de bizim kültürümüzdeki yeri itibariyle çok önemli bir yeri olduğunun söyledi. Çiğköftenin Anadolu topraklarının buram buram kokusunu kendi içinde hissettirdiğini ifade eden Göksu, "Aslında yoğrulan bu çiğköfte, Anadolu insanının yok ve yoksulluk karşısında kendisini nasıl ayakta tuttuğunu göstermesi açısından çok önemli bir medeniyet değeridir" dedi.

Bugün İstanbul'un her bir köşesinde çiğköfte satış alanlarının olduğunu vurgulayan Göksu, çiğköftenin bu ülkenin milli bir yemeği olduğunu belirtti. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eden Göksu, "Bize düşen görev, çiğköftenin hem toplumsallaşması, hem de ülke kaynaklarımıza girmesi gerektiğiyle ilgili çalışma yapmaktır" dedi.

VATANDAŞLARA ÇİĞKÖFTE VE AYRAN

Festival kapsamında yaklaşık 5 ton çiğköftenin halka dağıtılacağını söyleyen Göksu, "Biz bu ülkede halayıyla, horonuyla, hamsisiyle, çiğköftesiyle, lahanasıyla birlikte Türkiye olduğumuzu gösteriyoruz. Biz bu ülkede rengimize, dilimize, etnik yapımıza bakmaksızın birlikte Türkiye olduğumu gösteriyoruz. Biz aynı dağın yeli olduğumuzu, aynı Allah'ın kulu olduğumuzu bu ülkede dilimize, cinsimize, ırkımıza bakmadan bir olduğumuzu, diri olduğumuzu ve hep beraber Türkiye olduğumuzu Dörtyol Meydanı'ndan bütün insanlara haykırmış oluyoruz" dedi.

Göksu, ayrıca festivale katkılarından dolayı Çiğder Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Aybak’a günün anısına bir plâket takdim etti. Başkan Göksu daha sonra protokol üyeleriyle birlikte sahnedeki çiğköfte standının başına geçerek kendi elleriyle yoğurduğu çiğköfteyi protokol üyelerine ikram etti. Ardından festival alanındaki diğer stantların başına geçerek vatandaşlara çiğköfte ve ayran ikram etti. 100 çiğ köfte ustası tarafından dev tepsilerde yoğrulup lavaşlara sarılan yaklaşık 100 bin çiğköfte 2 saat içinde tükendi.

EN ACI GÜNÜMÜZ BÖYLE OLSUN

Rengârenk görüntülere sahne olan festival, Türk Halk Müziği'nin sevilen isimleri Kâhtalı MıçeRamazan Garipses, Haşim&Gülistan Tokdemir ve Adıyaman Harfane Grubu'nun verdiği konserlerin ardından sona erdi. Güzel havada çiğköftelerini yiyen vatandaşlar, "Bugün Esenler'in en acı günü. Ancak, bu acı, tatlı bir acı. En acı günümüz böyle olsun. Festivali düzenleyenlere teşekkür ediyoruz" diyerek memnuniyetlerini dile getirdiler. Vatandaşlar, festivalde dağıtılan Adıyaman Kervansaray Kahvesinden de memnun olduklarını ifade ettiler.

Haber: Gül ÇELİKOL & Abdulkerim SONKAYA / İSTANBUL